Sociale media gebruik België in 2020

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Daarom is het belangrijk je voor te bereiden op wat komen zal. Wat hebben Instagram, Facebook, Pinterest en YouTube in petto voor 2020? We lijsten de belangrijkste veranderingen op in de wereld van influencers en social media addicts (ook voor not so addicted people).

INSTAGRAM VERBERGT LIKES

Instagram gaat de ‘likes’ verwijderen. Aangezien dit platform een van de grootste sociale netwerken ter wereld is, zouden deze veranderingen wel eens het begin kunnen inluiden van een hervorming in het sociale medialandschap. Sinds de zomer van 2019 test Instagram hoe het platform er zonder likes uitziet in oa. Australië, Brazilië, Ierland, de Verenigde Staten en Italië maar de kans bestaat dus dat het wereldwijd zal toegepast worden

De reden die Instagram zelf geeft voor deze nieuwe wending is op zijn minst lovenswaardig te noemen. Het bedrijf claimt bekommerd te zijn om de mentale gezondheid van zijn gebruikers. Het aantal likes op een post is namelijk recht evenredig met iemands ‘sociale waarde’. In juli 2019 verklaarde Instagram al in een tweet dat het terug wil naar een focus op de waarde van de foto’s zelf in plaats van het aantal likes. Creativiteit boven, dus. 

Maar misschien is dat slechts een deel van de waarheid. Het verdiensysteem van Instagram ligt namelijk onder vuur. Influencer marketing is big business. Gebruikers met een groot aantal volgers worden door bedrijven ingezet om hun product te marketen bij een welbepaalde doelgroep. Het geld dat daarmee gemoeid is, gaat van bedrijf naar influencer. En wie ziet daar geen rooie cent van? Juist, Instagram zelf. 

Door het verwijderen van de likes zijn bedrijven niet meer in staat om de directe impact van hun advertentie te meten. Instagram hoopt dat bedrijven zo meer gebruik gaan maken van Instagram Ads

De volledige reden van Instagrams koerswijziging zullen we wellicht nooit weten. Wat jij vooral moet onthouden: de kans is groot dat je in 2020 enkel nog de likes op je eigen Instagramposts zal zien, niet meer die van een ander.

UITBREIDING SOCIAL MEDIA SERVICE

Platformen als Facebook, Instagram en Pinterest worden al langer gebruikt voor de verkoop van producten. Die trend zal zich alleen nog maar uitbreiden, zeker nu er meer en meer vragen worden opgelost via sociale media. 

Social media customer service, heet dat: klanten kunnen vragen over een product of een dienst via persoonlijke berichten op sociale media stellen. Reactiesnelheid is de doorslaggevende factor in deze. Veelal zijn de vragen via sociale media van dringende aard. Is een bedrijf niet helemaal mee dan zullen er steeds meer klanten afhaken. De klant verwacht (snelle) service, ook en zeker via sociale media.

NOG MEER VIDEO

Video is king. Het is een van de meest interactieve vormen van content: van korte stories tot langere video’s op YouTube, video werkt. Volgens een onderzoek van Cisco zal tegen 2022 meer dan 80% van de online content video content zijn.

Denk maar aan de stijgende populariteit van TikTok, de app die video en muziek combineert.  Voorlopig is het een medium waarvan vooral jonge tieners gretig gebruik maken maar onlangs maakten de – niet toevallig jonge – voorzitters van SP.A en VlaamsBelang een TikTok-filmpje. Een Gents Zeeman-filiaal werd zelfs een heuse TikTok-hit. Een medium om in de gaten te houden!

Wie dus nog geen video content gebruikt moet dringend op de trein springen. Vandaag nog! Voor je het weet raast hij je voorbij en hink je hopeloos achterop. Je kan beginnen met de regelmatige creatie van korte video’s voor op je stories op sociale media en voor je advertenties. Maar ook je gebruikt voor gewone posts ook best een video zo nu en dan. Stel jezelf de vraag: kan ik deze tekst in een video gieten? Is het antwoord ja? Doe dat dan!

Wij helpen je hier graag mee verder want 2020 laat niet op zich wachten. Be ready!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Hallo!

Ontvang antwoorden op jouw marketinguitdagingen, sterke cases en nieuws van ons in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief